Jaana Pöllänen

Jaana Pöllänen (s.9.9.1975) on kristitystä luterilaisesta kodista Maaningan Käärmelahdesta, Pohjois-Savosta kotoisin oleva laulaja. Tämä pienen maatilan kahdesta tyttärestä vanhempi harrasti jo pienenä laulamista ja pianon soittoa sekä oli ahkera 4H-kerholainen ja hoiti hevosia läheisellä tallilla. Hän näytteli myös paikallisessa Vätys-harrastajateatterissa. Peruskoulun hän selvitti vajaan yhdeksän keskiarvolla.

Musiikillinen lahjakkuus sai rohkaisua Kuopion Musiikkilukiossa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi 1994. Häntä oli suositeltu jatkamaan oopperalaulajan uralle, mutta elämän käänteet johdattivat hänet Tampereelle viihdemusiikin pariin, ja siinä samassa oma pitkäaikainen haave luokanopettajan koulutuksesta sai jäädä.

Jaana laskeekin uransa alkaneen varsinaisesti ylioppilasvuonna 1994. Kevyt klassinen ja suomalainen laulelma-chanson-musiikki sekä viihde- ja jazz-musiikki antoivat perustan tälle monipuoliselle ja vahvaääniselle, laaja-alaiselle laulajalle. Tamjazz’n muusikkoveljet antoivat nuorelle evergreen-laulajalle 90-luvun loppupuolella stipendin ja paljon rohkaisua jatkaa valitulla tiellä. Lapsuuden hengellisten laulujen perintö on myös kulkenut mukana koko uran ajan.

Jaana on ollut aina sielultaan myös kuorolainen; Maaningan seurakunnan lapsikuoro, Maaningan seurakunnan Kirkkokuoro, Kuopion Viihdekuoro, Tampereen Filharmoninen kuoro ja tamperelainen Viihdekuoro Sauriat, jossa hän toimi myös varajohtajana ja yleisenä innostajana kahdeksan vuotta.

Jaanan ensimmäinen laulukilpailu, lukuun ottamatta peruskouluaikojen kunnallisia kulttuurikilpailuja, oli vuonna 1995 Nokialla laulelmakilpailu Tapsan Tahdit, jossa hän sijoittui kolmanneksi Juha Vainion laululla Yksinäinen saarnipuu. Samana vuonna hän sai kunniamaininnan tulkinnasta Kotkan Merilaulukilpailun solistisarjassa laulusta Aftonens sång. Neljä vuotta myöhemmin 1999 hän voitti Tapsan Tahtien laulelmakilpailun Mikko Alatalon laululla Anna mulle yksi yö. Seuraavana vuonna 2000 hän sijoittui Tangomarkkinoiden finaalissa toiseksi laulettuaan Jäljet hiekassa, Muistojen peili sekä Kylmä rakkaus, jonka hän sai laulettavakseen kyseisen vuoden Tangomarkkinat 13 -kokoelma-CD:llekin. Jaana yritti kirkastaa kruunuaan kaksi vuotta myöhemmin 2002, mutta putosi yleisöäänestyksessä viiden parhaan joukosta. Vuonna 2003 Jaana voitti Kotkan Merilaulukilpailun solistisarjan sekä kaikkien sarjojen yhteisen Grand Prix’n Lasse Mårtensonin laululla Aamu-usva.

Jaana toteutti myös laulaen ja toimittaen vuonna 1997 Tv2:lle Sesong –musiikkiviihdeohjelmasarjan, yhdessä silloisen elämänkumppaninsa kapellimestari Risto Hiltusen kanssa. Jaana on vieraillut laulajana monissa tv-ohjelmissa vuosien varrella.

Pöllänen on nähty myös teatterin lavalla Tampereen Hällä-näyttämöllä Hälläväliä-revyyssä sekä Helsingin Arena-teatterissa Pulinat pois -revyyssä, molemmat vuonna 2003. Hän on myös tuottanut itse yhdessä puolisonsa Ville Uusitalon kanssa kolme Jussi Tuomisen heille kirjoittamaa iloittelua: jouluiset Nyt meni pipariksi (2010) sekä Joulu palaa taas (2011) sekä naisenergisen Metallikat (2012).

Jaana on saanut olla viemässä suomalaisen musiikin ilosanomaa myös ulkomaille – vuonna 2001 Amerikan Yhdysvaltoihin ja 2005 Kiinaan ja Ranskaan.

Tangomarkkinoiden menestys toi tullessaan myös tanssimusiikkikeikat lavoilla ja ravintoloissa. Hänestä on ollut tärkeää palvella yleisöä mahdollisimman monipuolisesti. Laulelmakonsertit ovat olleet hänen sydäntään lähellä erityisesti. Kun Jaana laulaa, rinnalla soittaa aina oma puoliso moniosaaja-muusikko Ville Uusitalo.

Jaana iloitsee siitä, että hän on saanut mahdollisuuden kasvaa ja laulaa monenlaisia lauluja ja siten on saanut kehittyä ammatissaan erilaisissa tilanteissa. Koko aikuisikänsä Jaana on päätyökseen laulanut. Viimeisimmät kymmenen vuotta Jaana Villensä kanssa on tehnyt pelkästään hengellistä musiikkia yli seurakuntarajojen. Kutsumus onkin kasvanut laulaja-evankelistaksi.

Vuonna 2016 pariskunta toteutti yhdessä kristilliselle televisiokanavalle, Tv7:lle, evankelioivan 8-osaisen musiikkiohjelmasarjan Valoksi elämäsi polulle.

Jaana Pölläsellä (siviilissä Uusitalo) ja Ville Uusitalolla on 2006 syntynyt tytär ja 2007 syntyneet kaksospojat. Perhe asuu Lounais-Hämeessä Jokioisilla.

Jaana on julkaissut seuraavat omakustanne -äänitteet:

Nosta pääsi (2019) Hengellinen
Valoksi elämäsi polulle (2016) Hengellinen
Älä pelkää (2013) Hengellinen
Kuulen taivaan tiukujen soivan (2010) Joulu
Kosketa minua, Henki (2009) Hengellinen

Sekä ollut mukana seuraavilla kokoelma-CD:illä:


Hillel Tokazier, Lääke(2009)
Suti & Alatalo, Harmaa Ferguson (2006)
Finnish Tango (2005)
Matti Heinivaho, 50-vuotisjuhlakonsertti live (2001)
Tangomarkkinat 13 (2000)

Jaana on saanut olla mukana seuraavissa kirjoissa elämäntarinapalasellaan:


Armon koskettamat – Elämäntarinoita uudelta tieltä (Kustannus Oy Uusi Tie 2019)
Näin Jumala löysi minut (Aikamedia 2019)